Σχολή Γονέων

Μια φορά το μήνα προσκαλείτε ομιλητής – τρια για να μιλήσουν και να γίνει διάλογος με τον κόσμο σε θέματα γύρω από την οικογένεια, τον γάμο, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους μεσήλικες και επίσης διάφορα θέματα υγείας για τα οποία μιλούν γιατροί ομιλητές.

Οι μελέτες της ψυχολογίας εδώ και πολλά χρόνια έχουν οδηγήσει στη διαπίστωση ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Παλαιότερα υποστηριζόταν ότι τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού είναι τα πιο κρίσιμα. Σήμερα η επιστήμη θεωρεί ότι οι βάσεις διαμορφώνονται τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, δηλαδή τα χρόνια που το παιδί συνήθως μεγαλώνει στο σπίτι, με τους γονείς του ως μόνους υπεύθυνους για την ανατροφή και την διαπαιδαγώγησή του.

Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει στο παιδί τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Σχολή Γονέων της Ενορίας μας, για 7η συνεχή χρονιά υποστηρίζει τους γονείς στο δύσκολο ρόλο τους με την παροχή γνώσεων, την πληροφόρηση αλλά και την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη. Ο ρόλος του γονέα είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις.

Στη Σχολή Γονέων μπορεί κανείς να μάθει το “επάγγελμα” του γονέα. Το να είσαι γονέας στην εποχή μας δεν μπορεί να είναι αυτοσχεδιασμός.  οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν αναπτυχθεί και οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην αναπτυξιακή και την κοινωνική ψυχολογία μάς τροφοδοτούν συνεχώς με νέα δεδομένα που ο σύγχρονος γονέας χρειάζεται να γνωρίζει. Είναι γεγονός ότι, γονέας δεν είναι μόνο αυτός που φέρνει τα παιδιά στον κόσμο, αλλά αυτός που τα ανατρέφει σωστά και ολοκληρωμένα, αυτός που τους μεταμορφώνει την ψυχή και το σώμα.

Για μια ακόμη χρονιά, λοιπόν, σας καλούμε στις συναντήσεις της ενορίας μας, ώστε να προσπαθήσουμε μαζί, να γίνουμε εκείνοι οι γονείς που έχουμε ονειρευτεί για τα παιδιά μας!

 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ