ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ-ΟΜΙΛΙΑ:“Ψέμα: Μια Εύκολη Λύση;”

ΨΕΜΑ : ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ;

Πόσο πιο εύκολο είναι να λέμε ψέματα, να λέμε “μισές αλήθειες” ή να μη λέμε τίποτε αντί να πούμε την αλήθεια! Πολλές φορές φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια για αρκετούς λόγους και προτιμούμε το ψέμα παραβλέποντας το γεγονός ότι αυτό ίσως κάνει χειρότερη μία κατάσταση ή και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Γιατί;
Στην σημερινή μας συνάντηση η εξαιρετική ομιλίτρια – συντονίστρια του Κύκλου Νέων Μητέρων κ. Φωτεινή Τοπαλίδου – Κατσιώτη μας αναλύει τους λόγους και τα είδη των ψεμάτων, τα οποία εκστομίζονται για διαφορετικούς λόγους, απο τα παιδιά, τους ενήλικες και τους υπερήλικες.
Δόθηκε ιδιαίτερη βαθύτητα στα συνήθη ψέματα των παιδιών – εφήβων, την ευθύνη που έχουμε ως γονείς και πως να τα αντιμετωπίσουμε.
Τα παιδιά υπό το φόβο ότι θα τα τιμωρήσουν για μία σκανταλιά τους,προτιμούν να πούνε ένα ψέμα. Αντίθετα, τα παιδιά που δεν έχουν την απειλή της τιμωρίας, είναι πιο εύκολο να πούνε την αλήθεια. Και αυτό οφείλεται στους γονείς.Οι γονείς που ενθαρρύνουν το παιδί να λέει την αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή, κερδίζουν την εμπιστοσύνη του, ενώ χτίζουν και μία σχέση ειλικρίνειας.
Ο γονιός δεν είναι ο τιμωρός, αλλά αντίθετα εκείνος που θα δείξει στο παιδί του, ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, μέσα από το διάλογο. Και το κυριότερο, το παιδί από μικρό θα κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να λέμε την αλήθεια, και πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει στο ίδιο ένα ψέμα.
Επίσης η κα.Φωτεινή Τοπαλίδου – Κατσιώτη αναφέρθηκε ότι «Υπάρχουν»,σύμφωνα με τον Αββᾶ Δωρόθεο, Περὶ Ψεύδους, ΕΠΕ «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ», «τρείς τρόποι για να πεί κανείς ψέματα. Ὁ ένας είναι να πεί ψέματα με τον νοῦ του. Ο άλλος να λέει ψέματα με τα λόγια και ο τρίτος τρόπος είναι να ψεύδεται κανείς μ’ όλη του τη ζωή, δλδ να είναι ένας υποκριτής, άλλο να είναι στην πραγματικότητα και άλλο να δείχνει ότι είναι.
Η ομιλία έκλεισε με τα λόγια του Ευαγγελίου
<<Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς>>