Ομιλία με θέμα :“ Οι Αναβαθμοί στην Κλίμακα της Αρετής”

Με την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του Παν. Αρχιμ. Π. Αχίλλιο Τσούτσουρα πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου με θέμα :” Οι Αναβαθμοί στην Κλίμακα της Αρετής” ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ομιλιών της Σχολής Γονέων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Η Κλίμακα του Αγ. Ιωάννου του Σιναΐτου είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία της Ορθοδόξου πνευματικής ζωής.

Η Κλίμακα δηλαδή, η σκάλα περιγράφει την πορεία προς τη Θέωση που οδηγεί στον ουρανό. Κάθε σκαλοπάτι της είναι μία αρετή που πρέπει να αποκτήσει ο αγωνιζόμενος πιστός, ώστε να επιτύχει το σκοπό του. Η ανάβαση της σκάλας είναι συνεχόμενη, κοπιαστική, επίμονη και ο αγώνας συνεχής και σκληρός. Αυτούς τους Αναβαθμούς της Κλίμακας, τις αρετές, τα σκαλοπάτια που οδηγούν ψηλά, στον Επίγειο ουρανό, ανέφερε ο Παν. Π. Αχίλλιος με πάρα πολλά παραδείγματα.

Στο τέλος της ομιλίας του ανάφερε πως την τέλεια αρετή μας την διδάσκει πρώτος ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, οχι μόνο με την διδασκαλία του αλλά και με την ζωή του’ τον βλέπουμε να αγαπά ακόμη και πάνω από τον Γολγοθά, με πραότητα, υπομονή, αμνησικακία, συγνώμη & βλέπουμε τον ίδιο να ανεβαίνει τις αρετές.

Αυτός είναι και ο σκοπός της πνευματικής ζωής να μπορούμε να ανέβουμε, να φτάσουμε στην Τελειότητα. Η Μεγ. Τεσσαρακοστή καθώς προχωρεί & μας οδηγεί προς την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, είναι μια καλή ευκαιρία και μας υπευθυνμίζει το χρέος μας  να τον ακολουθήσουμε.

Η ομιλία του έκλεισε με το μήνυμα και ευχήθηκε σε όλους τους καλή δύναμη και με την χάρη του Αγίου Θεού να επιτύχουμε νίκες κατά του διαβόλου & ανοδικές για την ψυχή μας.