Ο Αγιασμός του Κύκλου Νέων Μητέρων για την Χρονιά 2018-2019.

Το απόγευμα του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου στα μαθήματα του Κύκλου Νέων Μητέρων, τελέστηκε ο Ιερός Αγιασμός απο τον Αρχ. Ιωαννίκιο,ευλόγησε όλα τα μέλη και στην συνέχεια μίλησε με τον δικό του πάντα αστείρευτο αλλά και άμεσα κατανοητό τρόπο, ειδικά για το δύσκολο ρόλο και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η μητέρα- γυναίκα , στην σύχρονη κοινωνία στην οποία διανύουμε.Τόνισε στις νέες μητέρες το πόσο σημαντική είναι η οικογένεια και η σωστή ανατροφή των παιδιών και απο τους δύο γονείς και να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον θεσμό της οικογένειας, τον οποίο ο Θεός ευλόγησε, γιατί στην σύγχρονη εποχή ,στην οποία ζούμε,ο θεσμός της οικογένειας δέχεται αλλοιώσεις και προσπαθούν με κάθε μέσο να τον καταργήσουν, αναφέροντας πολλά παραδείγματα.Στο τέλος της σύντομης ομιλίας του ευχαρίστησε όλες τις μητέρες για την συμμετοχή τους και τον λόγο τον έδωσε στην κ. Φωτεινή Τοπαλίδου για να μιλήσει για το “ Πείσμα & την Ισχυρογνωμοσύνη των παιδιών”.

Η κυκλάρχισσά μας ανέλυσε τις αιτίες γιατί κάποια παιδιά είναι τόσο «πεισματάρικα»; και τους τρόπους που πρέπει να κάνει ένας γονιός για να διαχειριστεί και να αναθρέψει σωστά τα παιδιά αυτά.
Το πείσμα είναι ένα πνεύμα αντίδρασης στην άρνηση πραγματοποίησης της επιθυμίας των παιδιών αλλά και των εφήβων. Η σκέψη τους είναι περισσότερο εγωκεντρική και έχουν μια φυσική διάθεση να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους.Οι ισχυρογνώμονες άνθρωποι είναι αυτοί που υπερασπίζονται έντονα τη θέση και τη γνώμη τους μη λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη και τη θέση των άλλων. Είναι οι άνθρωποι που δεν θα τους πείσεις, όσο πειστικά και αν είναι αυτά που θα τους πεις. Η λογική που έχουν συνήθως είναι “Θα γίνει αυτό που θέλω εγώ”, ή “Αυτό που λέω εγώ είναι το σωστό”.
Η πρώτη περίοδος του πείσματος διανύεται απο το 2ο έως το 5ο έτος της ζωής του παιδιού και η δεύτερη περίοδος του πείσματος είναι αυτή της εφηβείας, η οποία συμπίπτει με την εποχή του ψυχικού και φυσικού σχηματισμού.Οι άνθρωποι τώρα που φτάνουν στην ενηλικίωση, << μεταφέροντας με προσοχή>> ,το ανεπεξέργαστο πείσμα τους , αποδίδεται με την λέξη ξεροκεφαλιά και έχει μια πιο αρνητική χροιά απο αυτήν του παιδικού πείσματος, καθώς, πιθανότητα, δεν πρόκειται να εξαλειφθεί.

      Αιτίες του πείσματος & της ισχυρογνωμοσύνης:

Το πείσμα και η ισχυρογνωμοσύνη μπορεί να προκύπτουν από ντροπή ή από το φόβο του παιδιού να μην μπορέσει να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις και προσδοκίες των γονέων.
Την επιθυμία του παιδιού να μην υπακούει σε μορφές εξουσίας, την ανάγκη για κυριαρχία, την επιθυμία να παραστήσει το θύμα, την έλλειψη εμπιστοσύνης στους γονείς, τα συναισθήματα μειονεξίας, εγωϊσμού, ζήλιας, τα διάφορα συμπλέγματα, όπως έλλειψη ηρεμίας στο οικογενειακό περιβάλλον, τη νευρική φύση κάποιου παιδιού, και την εσφαλμένη συμπεριφορά των γονέων ή των δασκάλων.

      Αντιμετώπιση του πείσματος απο τους γονείς;

Η σχέση γονέων – παιδιών χρειάζεται να στηρίζεται και να διακατέχεται απο την άνευ όρων αγάπη, που σημαίνει να αγαπάω το παιδί μου όπως είναι, ότι κι αν κάνει. Όποια και αν είναι η κατάσταση, εκείνο που χρειάζεται να έχουν σε ύφεση οι γονείς ειναι ο δικός τους εγωϊσμός .<<Η αγωγή είναι κυρίως ζήτημα υπομονής>>.

      Για την επίτευξη όλων αυτών είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στα εξής:

Επικοινωνούμε οπτικά,σωματικά και συναισθηματικά με το παιδί μας.
Λειτουργούμε ώς πρότυπο,δημιουργούμε ατμόσφαιρα ηρεμίας και αποδοχής στο σπίτι.Με ευγένεια , αγάπη και αυστηρότητα χωρίς να χάνουμε την ψυχραιμία μας.Θέτουμε κανόνες και γενικά δημιουργούμε ένα ασφαλές οικογενειακ ό περιβάλλον.
Αποφεύγουμε τους καυγάδες και τις διαφωνίες και ακούμε τα παιδιά μας.
Η ομιλία έκλεισε με την αναφορά του θαύματος, όπως συνέβη με την Αγ. Μόνικα, την μητέρα του Αγ. Αυγουστίνου , που με την αδιάλειπτη προσευχή της, την απέραντη αγάπη και την υπομονή της βίωσε τη μεταστροφή του δύσκολου παιδίου της σε άγιο της Εκκλησία μας. Με χαμόγελο η κυκλάρχισσα τόνισε σε όλες τις μητέρες να κρατήσουν στο μυαλό και στην καρδία τους ότι δεν υπάρχουν ούτε τέλεια παιδιά ούτε τέλειοι γονείς και να μάθουμε να αγαπάμε να παιδιά μας αυθεντικά ,όπως μας αγαπούν και αυτά.