Ο δρόμος του αύριο οδηγεί στην πόλη του ποτέ( αναβολή).

Ομιλία με θέμα: Ο δρόμος του αύριο οδηγεί στην πόλη του ποτέ( αναβολή).

Στη ζωή μας συχνά τοποθετούμε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε.Σε  πολλές περιπτώσεις όμως και για πολλούς λόγους  στην ζωή μας δεν καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας , με αποτέλεσμα να θέτουμε την ζωή μας σε  αναβολή. Φράσεις όπως  «άστο γι’ αύριο», «θα το κάνω αργότερα», «από Δευτέρα ξεκινάω» ,πιστεύοντας ότι αύριο θα είμαστε  καλύτερα προετοιμασμένοι για να τα  κάνουμε όλα τέλεια.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι της αναβολής ;

Η δυσκολία των στόχων μας, ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της μη ανταπόκρισης στις προσδοκίες των άλλων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η τελειομανία.

Πνευματική Ζώη και  Καθημερινότητα:

Αναβάλλουμε την εκπλήρωση των πνευματικών μας καθηκόντων, την προς τους αδελφούς μας συμπαράσταση, τις ποικίλες υποχρεώσεις προς την οικογένεια μας. Η αναβολή , εν πολλοίς , είναι και έργο του Πονηρού. Γι’ αυτό και χρειάζεται εκ μέρους μας σθεναρή αντίσταση.

Οι συνέπειες της Αναβλητικότητας:

Δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχοσωματική μας υγεία και στις οικογενειακές – κοινωνικές μας σχέσεις. Ακόμη και το ταλέντο ή κάποιο ειδικό χάρισμα, μπορεί να ατονίσει , εξ αιτίας της συστηματικής αναβολής.

Τρόποι  αντιμετώπισης της Αναβλητικότητας:

Ενεργοποιούμε τον διακόπτη δράσης ,σχεδιάζουμε , ολοκληρώνουμε τμηματικά μια δύσκολη εργασία κάνοντας προσχέδιο, στοχεύουμε σε μια καλή και ικανοποιητική δουλειά, παρά σε μια καθ΄ όλα άψογη δουλειά, ζητούμε βοήθεια, « ανταμείβουμε » τους εαυτούς μας κάνοντας ένα δώρο, κάνουμε χρονοδιάγραμμα.

Η ομιλία έκλεισε με τα λόγια του αποστόλου Παύλου (Β’ Κορ. 6,2: «Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας» Και ευπρόσδεκτος καιρός, όπως τον εννοεί ο απόστολος Παύλος, είναι ο καιρός της χάριτος, ο καιρός κατά τον οποίο μάς δέχεται ο Θεός, μας εισακούει και μάς σώζει. Είναι ο χρόνος στη διάρκεια του οποίου ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί για να επιτύχει τη σωτηρία του.

Στο τέλος  της ομιλίας ,την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο π. Ιωαννίκιος και αφού ευχαρίστησε τις νέες μητέρες για την συστηματική  κατήχησή τους , ευχήθηκε σε όλες μας  « Καλή χρονιά, Ευλογημένη,  και δημιουργική γεμάτη αγάπη με Χριστό ».