ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ:“ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ”

“ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ”

Φόβος: είναι το συναίσθημα που συνέχει τον άνθρωπο, όταν αυτός βρεθεί ενώπιον μιας πραγματικής ή φανταστικής απειλής.

Ο ΦΟΒΟΣ ΩΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ

Απο την αρχαιότητα ο άνθρωπος διακατέχεται απο ένα είδος κρυφού ή φανερού φόβου, αποκύημα των βιωμάτων του πρωτόγονου προγόνου του, που βρισκόταν αντιμέτωπος με διάφορα φυσικά φαινόμενα.

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Τις πολεμικές συγκρούσεις, την οικονομική αστάθεια και την υπάρχουσα ανεργία, την οργανωμένη τρομοκρατία, αλλά και τις πράξεις βίας στα γήπεδα, στις γειτονιές ( κλοπές, βιασμοί κλπ.), τα ατυχήματα κάθε είδους ( τροχαία, εργατικά, πυρηνικά), τα θέματα υγείας, την αποτυχία αλλά και την επιτυχία( τρόποι διαχείρισις). Φοβάται επιπλέον τον θάνατο, τον εαυτό του, φοβάται τους άλλους, έχει τον φόβο και το άγχος της επίδοσης.

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Οι γονείς επειδή φοβούνται, προτιμούν τον εγκλεισμό των παιδιών στο σπίτι. Δεν είναι, όμως, το κλείσιμο που προστατεύει τα παιδιά, αλλά η εσωτερική ασφάλεια που μεταδίδεται με την επαφή και την φροντίδα των γονέων.

Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

Μπορεί να είναι δικαιολογημένος ή αδικαιολόγητος. Οφείλεται στην κληρονομικότητα, σε σοβαρούς ψυχικούς τραυματισμούς σε αισθήματα ενοχής. Η αγωγή του φόβου των παιδιών μας είναι προληπτική και θεραπευτική.

Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Οι Πατέρες της Εκκλησιάς σημειώνουν πως ο εμπαθής φόβος πηγάζει απο την απώλεια του Παραδείσου. Εκεί ο φόβος λειτουργούσε ως ευλογία και ασφαλιστική δικλείδα. Μετά την αποστασία του Αδάμ εξελίχτηκε σε φορτικό πάθος, ενώ για τους Χριστιανούς είναι πάθος « απαθές», δώρο του Θεού ( φόβος επιβίωσης λόγω αμαρτίας, άγιος φόβος). Τέλος, ο Κύριος με την προτροπή «Μη φοβείσθε!» και την Ανάσταση του, μας έδειξε την πορεία προς την απελευθέρωση από τον φόβο.