Σχολή Γονέων – Ομιλία:“Προφύλαξη μεταδιδόμενων νοσημάτων και κύησης στην εφηβεία”

Η 2η μηνιαία συγκέντρωση της Σχολής Γονέων της ενορίας μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, με  καλεσμένη ομιλήτρια την κ. Μαρία  Αλεξίου – Λαγαρία ,  Χειρούργος  Μαιευτήρας , η οποία ανέπτυξε το θέμα : « Προφύλαξη μεταδιδόμενων νοσημάτων και  κύησης στην εφηβεία».

Η ομιλία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους γονείς που βρέθηκαν στο ακροατήριο, αλλά και για τον καθένα ως εν δυνάμει γονέα.

Στην ομιλία της  κ. Αλεξίου  αρχικά αναφέρθηκε στον ορισμό και τα χαρακτηριστικά της εφηβείας.

  • Ορισμός : Η εφηβεία (ήβη) είναι η περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία. Ορίζεται χρονικά στην προ εφηβεία από 9-11 ετών και στην εφηβεία από 12-19 ετών.
  • Χαρακτηριστικά της εφηβείας : 
  • Σωματικές αλλαγές (ανάπτυξη δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, ορμονικές αλλαγές-περίοδος στο κορίτσι, πρόωρη εκσπερμάτιση στο αγόρι, αλλάζει η χροιά της φωνής, ξεκινάει η τριχοφυΐα, αναπτύσσεται το στήθος στα κορίτσια, ακμή, αύξηση ύψους και βάρους)
  • Συμπεριφορικές αλλαγές (θέλουν τον δικό τους χώρο, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις παρέες τους, αναπτύσσουν ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο, αμφισβητούν την οικογένειά τους και τις ηθικές τους αξίες) .
  • Ψυχολογικές αλλαγές (ευαίσθητοι, ευέξαπτοι, μελαγχολικοί, θέλουν να είναι αρεστοί στους συνομήλικους τους, δε μιλούν πολύ, υπάρχουν πολλές εσωτερικές συγκρούσεις, εκδηλώνουν άγχος, έχουν ψυχικές διακυμάνσεις-από αισιοδοξία στην μελαγχολία)
  • Κοινωνικές αλλαγές (αλλάζουν τα ενδιαφέροντά τους, τις παρέες τους, ο τρόπος που διασκεδάζουν, πλοηγούνται ”ανεξέλεγκτα” στο διαδίκτυο)

Στη συνέχεια επεσήμανε τα αυξημένα κρούσματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων και ανεπιθύμητες κυήσεις στην εφηβεία.  Τα συχνότερα ΣΜΝ στην εφηβεία είναι η λοίμωξη από HPV, οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόκοκκο, καθώς και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων. Η κα Αλεξίου τόνισε τόσο τη σημαντικότητα της εφαρμογής  προγραμμάτων δευτερογενούς πρόληψης σε σεξουαλικά δραστήριους εφήβους (έλεγχος με τεστ Παπανικολάου ετησίως,  όσο και τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV ως το πιο σημαντικό όπλο πρωτογενούς πρόληψης των σοβαρών μορφών του πιο συχνού ΣΜΝ και η εφηβική ηλικία είναι η ιδανική ηλικία εμβολιασμού λόγω της ανοσοποιητικής ετοιμότητας του οργανισμού, αλλά και της ισχυρής πιθανότητας μη έκθεσης σε καρκινογόνα στελέχη του ιού.

Σωστή προσέγγιση των εφήβων

Τις περισσότερες φορές, οι γονείς δεν ξέρουν πως να φερθούν στα έφηβα παιδιά τους. Υπάρχει έλλειψη διαλόγου και σωστής συμπεριφορικής προσέγγισης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις έντονες συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Επιπλέον, οι έφηβοι απομονώνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον και αρχίζουν να αναζητούν λύσεις και απαντήσεις για τα θέματα που τους αφορούν από τον περίγυρό τους, δηλαδή τους φίλους τους και το διαδίκτυο και συχνά αυτές οι πληροφορίες είναι διαστρεβλωμένες και τόσο άσχημα δοσμένες ώστε δημιουργούνται προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις στους νέους.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και όχι μια ενημέρωση της στιγμής. Σε κάθε ηλικία το παιδί χρειάζεται να μαθαίνει γύρω από τη σεξουαλικότητα αυτά που ανταποκρίνονται στην ηλικία του και στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής του. Η διαπαιδαγώγηση πρέπει να αρχίσει από νωρίς και να γίνεται σωστά, με διάθεση, με κατανόηση, με ειλικρίνεια.

Παράλληλα τόνισε ότι η σωστή ενημέρωση μέσα από ειδικές ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια, σε γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας του εφήβου, τόσο στο οικογενειακό του όσο και στο σχολικό του περιβάλλον.

Μέσα από την εμπειρία της ως γιατρός  η κ. Αλεξίου-Λαγαρία  έδωσε στο κοινό την αφορμή για προβληματισμό και κατανόηση της σημασίας του θέματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Στο τέλος ακολούθησε γόνιμος διάλογος και κατάθεση αποριών και εμπειριών από τους ακροατές .