ΟΜΙΛΙΑ – ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΝΕΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ 11/01/2020

Με την καθιερωμένη  κοπή  βασιλόπιτας ξεκίνησε και σήμερα Σάββατο 11 Ιανουαρίου η πρώτη συνάντηση του Κύκλου Νέων Μητέρων για το νέο έτος  2020 μετά τις ολιγοήμερες διακοπές  των Χριστουγέννων .Η ατμόσφαιρα   ήταν ζεστή και εορταστική απο την παρουσία πολλών νέων μητέρων που αντάλλαξαν εγκαρδίως  ευχές μεταξύ τους.
Εν συνεχεία ακολούθησε η ομιλία με θέμα: «Η Σιωπή δεν είναι Σιωπηλή».

Υπάρχει η δύναμη του λόγου ,υπάρχει όμως και η δύναμη της σιωπής. Η σιωπή εκφράζεται με δυο μορφές, είτε ως αδυναμία που προέρχεται απο τον φόβο( κακή σιωπή) είτε ως αρετή( καλή σιωπή).Η  επικοινωνία μέσω της σιωπή μπορεί να είναι παθητική – επιθετική ή η σιωπή των ηλικιωμένων, η σιωπή των ερωτευμένων , η σιωπή του σεβασμού μπροστά στην απώλεια.

ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ: Σήμερα το να μιλάει κανείς περί σιωπής ακούγεται μάλλον παράξενο. Αξίζει να καταλαγιάσουμε , να ησυχάσουμε , να ξαποστάσουμε για να ακούσουμε , μέσα στην ησυχία , τη χαμηλή φωνή του Θεού, την εναγώνια φωνή της συνειδήσεως μας, για να μετανοήσουμε ειλικρινά.

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ( ΠΑΝΤΑ ) ΧΡΥΣΟΣ: Κάποιοι άνθρωποι σωπαίνουν επειδή φοβούνται, άλλοι επειδή τους συμφέρει, άλλοι πάλι επειδή δεν έχουν μάθει να μιλούν και άλλοι επειδή δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη των λεγόμενων τους.Είναι καλό όμως, να γίνει κατανοητό πως η σιωπή δεν είναι πανάκεια και μάλιστα μπορεί να αποβεί μοιραία και άκρως επικίνδυνη αν δεν ξέρεις να τη χρησιμοποιήσεις και να τη λύσεις την κατάλληλη στιγμή.Η σιωπή όμως, δεν είναι για όλες τις περιστάσεις. Πρέπει να γνωρίζεις και να κρίνεις σωστά που να την έχεις συνοδοιπόρο σου και πότε να την πετάξεις μακριά.Έτσι και η σιωπή, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο συνίσταται και στις λάθος περιπτώσεις αρχίζει και καταστρέφει. Πνίγει συναισθήματα, φθείρει σχέσεις, καταστρέφει χαμόγελα. Είναι αθόρυβη, αλλά το πρόβλημα που δημιουργεί κάνει τον μεγαλύτερο θόρυβο και όταν το καταλάβεις πολλές φορές είναι πολύ αργά για να διορθώσεις ό, τι έχει δημιουργηθεί.Γι’ αυτό τον λόγο, μάθε να μιλάς. Μάθε να αντιδράς σε καθετί σε προσβάλλει και είναι πάνω από τα δικά σου θέλω και τα δικά σου όρια. Με τον λόγο σου θα εκφραστείς και θα ακουστείς. Μέσα από τα λόγια θα καταφέρεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να επιχειρηματολογήσεις στις απόψεις σου.

Η πιο ιδανική λύση είναι η ισορροπία, ο συνδυασμός, η απόλυτη αρμονία. Πρέπει να μάθεις να κρίνεις πότε πρέπει να μιλήσεις και πότε να προτιμήσεις να μείνεις σιωπηλός . Προσοχή στη χρήση του αθόρυβου όμως. Είναι για ελάχιστη και περιορισμένη χρήση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστείς και να μείνεις σε αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό. Οι σιωπές τις φωνής σου ας είναι για να επιλύουν προβλήματα και όχι για να δημιουργούν μεγαλύτερα. Εσύ έχεις το χειριστήριο της έντασης, χρησιμοποίησέ το όσο καλύτερα μπορείς.

Η ΣΙΩΠΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: Η σιωπή δεν είναι για όλους , για παντού και πάντοτε. Οι Άγιοι Πατέρες καλλιέργησαν την εύλαλη σιωπή και είχαν ένθεο λόγο. Η σιωπή δεν είναι μονάχα να μην μιλάς, αλλά να μην μιλάς για να μπορείς να ακούς τους άλλους. Είναι απαραίτητο να σιωπήσουμε για λίγο, για να βρεθούμε μαζί με τον Θεό, να συνομιλήσουμε μαζί Του και να ακούσουμε τη φωνή Του.

Μετά την ομιλία ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας, όπου την βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε  ο π. Ιωαννίκιος μαζί με τον διάκονο  π. Βασίλειο. Ευχήθηκε σε όλες της μητέρες του Κύκλου Καλή και Ευλογημένη Χρονιά & συμβούλεψε τις μητέρες να αξιοποιούν  ποιοτικά τον χρόνο τους τόσο με τα παιδιά τους όσο και  με τους ανθρώπους γύρω τους.