ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ –ΟΜΙΛΙΑ “Οικογένεια & η γεύσις του Παραδείσου ”10/03/2020.

Την  Τρίτη  10  Μαρτίου 2020, στις 5.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η 6η για φέτος συνάντηση-ομιλία της Σχολής Γονέων στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας. Προσκεκλημένη  ομιλήτρια  ήταν η Γερόντισσα Θεοδέκτη , Ηγουμένισσα  της Ιεράς Μονής Τιμίου Πρόδρομου Ανατολής Αγιάς, η οποία ανέπτυξε το  θέμα: “ Οικογένεια & η Γεύσις του Παραδείσου ”.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το πόσο συνδέεται ο μοναχισμός και η ζωή στην οικογένεια; Πόσο η καταγωγή μας και όλα ξεκινησαν από τον παράδεισο;Η ζωή του  μοναχού και η ζωή του  ανθρώπου που διάλεξε την οικογένεια  έχουν τον ίδιο σκοπό,την σωτηρία.Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει ευλογήσει και τις δυο αυτές “οδούς”, γιατί και οι δύο μπορούν να τους οδηγήσουν στον Παράδεισο, αν ζήσουν κατά Θεόν. Και τα δύο αυτά μονοπάτια είναι δύσκολα και απαιτούν την παράκαμψη της δικής μας θέλησης, διαφορετικές διαδρομές όσο και παρόμοιες.Τόσο ο μοναχός όσο και ένα έγγαμο πρόσωπο ακολουθούν το ίδιο Ευαγγέλιο. ‘Όλοι καλούμαστε να απαρνούμαστε τους εαυτούς μας , να σηκώνουμε το σταυρό μας και να ακολουθούμε τον Χριστό. Κάθε τρόπος ζωής, είτε του έγγαμου είτε του μοναχού, υπόκειται εξίσου στο απόλυτο θέλημα του θεού.Και οι δύο διαδρομές απαιτούν προσπάθεια και αποφασιστικότητα. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος λέει ότι, «ένας άνθρωπος δεν καθορίζεται από το αν είναι λαϊκός
ή ένας μοναχός, αλλά από τον τρόπο που σκέφτεται.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δυο; Ο μοναχισμός προ τυπώνει την ζωή του παραδείσου προ της πτώσεως ενώ ο γάμος προ τυπώνει την ζωή εν τον παραδείσου μαζί με τον άνθρωπο. Έτσι λοιπόν ο παράδεισος τελικά  είναι η αρχή και το τέλος και εμείς οι μοναχοί προσπαθούμε να τον βιώσουμε για να μπορέσουμε να τον προτείνουμε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να ζει έναν παράδεισο καθημερινά τον οποίο και δημιουργεί αλλά κυρίως συνεχίζει αυτό για το οποίο πλάστηκε. Πλάστηκε να διαχειρίζεται εκείνο τον κήπο που ήταν ο παράδεισος και εδώ στην γη να διαχειρίζεται όλον αυτόν τον χρόνο που τον δίνει ο Θεός να τον ξανακερδίσει τον Παράδεισο. Έτσι λοιπόν εσείς που ζείτε μες στην οικογένεια εάν δεν αφήσετε να αλλάξει ο στόχος, εάν δεν επιτρέψετε όλο αυτό που γίνεται γύρω μας να μπει στην καθημερινότητα μας έχετε όπως και εμείς με τον αγώνα σας την ίδια ευκαιρία να ζείτε έναν Παράδεισο αυτό το χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε όλοι στην γη. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εάν δεν χάνουμε τις ώρες μας και τις μέρες μας φεύγοντας από τον σκοπό μας.Ο σημερινός άνθρωπος έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην προσπάθεια ικανοποίησης των παθών και των αμέτρητων επιθυμιών του, µε αποτέλεσμα να χάνεται στην καθημερινότητά του και να ξεχνά το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την εύρεση της κοινωνίας µε το Θεό. Πάσχει από υπερκαταναλωτική µανία και δεν διστάζει να μετέλθει οποιαδήποτε θεμιτά και αθέμιτα μέσα, προκειμένου να την ικανοποιήσει, λησμονώντας και το Θεό και τον πλησίον. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα άμα  τους ρωτήσεις ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου θα σου απαντήσουν ότι ο άσκοπος της ζωής μου είναι  να έχω μια καλή δουλειά,να μπορέσω να αγοράσω όσα ονειρεύτηκα, να κάνω ταξίδια, να δώσω μόρφωση στα παιδιά μου,να κάνω έναν καλό γάμο κτλ αλλά πολύ σπάνια ακούς ότι ο σκοπός της ζωής μου είναι να σωθώ, να φτάσω εκεί που ξεκίνησα δλδ στον παράδεισο. 

Ο γαμος προ τυπώνει την ζωή εν τω παράδεισο;  Μη θεωρείτε το γάμο εμπόδιο, για να ευαρεστήσετε τον Θεό, διότι εάν ο γάμος και η ανατροφή των τέκνων θα γινόταν εμπόδιο στο δρόμο της αρετής, δεν θα τον εισήγαγε στην δική μας ζωή ο Δημιουργός.Οι κόποι και οι αγώνες, που πρέπει να κάνουν για την σωτηρία τους οι έγγαμοι είναι μεγαλύτεροι από τους κόπους και τους αγώνες των μοναχών. Οι μεγαλύτεροι, όμως, κόποι θα αμειφθούν με λαμπρότερους στεφάνους. Αν οι έγγαμοι δεν απορροφηθούν από το κυνήγι των υλικών αγαθών, κάνουν χρήση των αγαθών και όχι κατάχρηση, τότε ο γάμος δεν γίνεται εμπόδιο. Εμπόδιο είναι η προαίρεση του ανθρώπου, ο οποίος κάνει κατάχρηση του γάμου. Ο γάμος είναι μυστήριο της Εκκλησίας και προϋποθέτει την παρουσία του Χριστού. Στο μυστήριο του γάμου είναι παρών ο Χριστός.
Επομένως, οι σύζυγοι είναι μέλη του σώματος του Χριστού ένα συνεκτικό στοιχείο, θεμέλιο της συζυγίας, την επικοινωνία των συζύγων. Είναι η καθημερινή αλληλεπίδραση των δύο συζύγων. Το σπουδαιότερο στοιχείο της επικοινωνίας είναι η συζήτηση. Η συζήτηση πρέπει να γίνεται με οικειότητα, αλληλοσεβασμό, σε κλίμα ελευθερίας, ισοτιμίας και αγάπης. Στα απλά καθημερινά πράγματα βρίσκεται συχνά το μυστικό της ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής. Θέλεις παιδί υπάκουο; Από τα πρώτα βήματά του ανάθρεψέ το εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Το κτίσιμο του χαρακτήρα του παιδιού γίνεται από τους γονείς. Η πνευματική ζωή αρχίζει και τελειώνει στο σπίτι. Χρειάζονται και οι έλεγχοι, αλλά με διάκριση. Με την ικανοποίηση κάθε επιθυμίας του παιδιού το κάνουμε εγωκεντρικό και με ένα τέτοιο χαρακτήρα θα δυστυχήσει μέσα στον κόσμο. Πρέπει τα παιδιά από μικρά να μάθουν να πηγαίνουν και να αγαπάνε την εκκλησία, Έτσι δίνετε την δυνατότητα στα παιδιά σας να ζήσουν έναν παράδεισο και να κερδίσουν έναν παράδεισο αγωνιζόμενοι.

Ποιο είναι εκείνο το κοινό που έχουνε ο μοναχισμός και η οικογένεια; Πρώτα απ’ όλα έχουμε την αγάπη. Την αγάπη για τον Θεό και την αγάπη για τον πλησίον. Έπειτα πάρα πολλές αρετές που χρειαζόμαστε και εμείς οι μοναχοί και εσείς στην οικογένεια είναι η υπομονή, χρειαζόμαστε υπακοή,πραότητα,προσευχή, ειρήνη και χρειαζόμαστε έναν στόχο ο οποίος είναι πολύ όμορφος ,δύσκολος, ίσως δεν σας έχει απασχολήσει πάρα πολύ αλλά εμάς μας απασχολεί στα μοναστήρια χρειαζόμαστε την άσκηση μας να την οδηγούμε στο να πετύχουμε να δημιουργήσουμε καθαρά καρδία « Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός» είναι κάτι που το χτίζει ο Θεός μέσα μας, αλλά το χτίζει σε μια ψυχή που ποθεί αυτήν την καθαρά καρδίαν και όλα αυτά δεν είναι κάτι άπιαστο και πολύπλοκο. Η καθαρότητα της καρδιάς συνδέεται με την καθαρή λατρεία. Είναι ο τρόπος που σιγά σιγά βλέπουμε το πλησίον μας,βλέπουμε τον άγνωστο, βλέπουμε τον πολύ δικό μας άνθρωπο, βλέπουμε τον οποιοδήποτε που έρχεται σε επαφή μαζί μας καθημερινά. Έτσι λοιπόν ο παράδεισος γίνεται βίωμα καθημερινό. Μπορούμε να ζούμε σε έναν παράδεισο μέσα από την καθαρή μας καρδία, στην οποία έχει την υπομονή και την ανεξικακία και την ειρήνη να βλέπει όλους όχι όπως είναι αλλά όπως θα μπορούσε να είναι και έτσι να τους δίνει μια σιγουριά για να μπορούν όλοι ο καθένας από εμάς μαζί με όλους γύρω μες την ειρήνη που εκπέμπει  ο άνθρωπος που έχει την δυνατότητα να τα βλέπει όλα καθαρά να μπορούν και εκείνοι να μην χάνουν το κουράγιο τους γιατί σήμερα ο άνθρωπος χάνει πάρα πολύ εύκολα το κουράγιο στον αγώνα του.Θα κάνουμε  ό,τι μπορούμε για να κάνουμε  τις ζωές τους καλύτερες, δίνοντας τους έστω και ένα χαμόγελο, ή λέγοντας μια ευγενική λέξη η βοηθώντας κάποιον. Οι απλές πράξεις αγάπης και ευγένειας λένε πολλά  και μπορούν να φέρουν μεγάλη διαφορά στη ζωή κάποιου. Τώρα που έχεις λιγάκι Φως και Ουρανό μέσα στην δική σου καρδιά, βοήθησε να μπει λιγάκι Φως και Ουρανός στην καρδιά κάποιου άλλου σήμερα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας προτρέπει: “ Εκκλησίαν ποίησόν σου την οικίαν”. Η οικογένεια ως κατ’ οίκον Εκκλησία λειτουργεί σαν τόπος πνευματικής θεραπείας των παθών, όπως ακριβώς λειτουργεί μέσα στην Ορθοδοξία ένα αληθινό κοινόβιο μοναστήρι. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ‘Ετσι λοιπόν το μοναστήρι και όλες οι οικογένειες βρισκόμαστε σε μια κοινή πορεία , σε μια πορεία η οποία έχει στην καθημερινότητα της ολάκερα σημεία και πολλές κοινές  ευθύνες όπως επίσης και πολλά κοινά όνειρα και στόχους. Έτσι λοιπόν μαζί  μοναχισμός ,οικογένεια, πορευόμαστε στον παράδεισο, έναν παράδεισο στον οποίο κερδίζουμε βεβαίως με άσκηση, την άσκηση που  ο καθένας από τον δικό του τόπο,χρόνο, χώρο , την δική του κλίση, το δικό του κάλεσμα, την δική του ανταπόκριση έχει στα χέρια του να διαχειριστεί.

Στο τέλος της  ομιλίας ανταλλάχτηκαν απόψεις και ερωτήματα στη συζήτηση που ακολούθησε με τους γονείς και  ευχαριστούμε πολύ την Γερόντισσα Θεοδέκτη για την ανεξάντλητη υπομονή της να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, που τέθηκαν από τους γονείς που παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση της Σχολής Γονέων.